Current Affairs 21st September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 21st September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Which of the following service (निम्नलिखित सेवा) was launched by Indian Railways (भारतीय रेल) recently to make rail travel comfortable (आरामदायक यात्रा) for elderly, differently-abled and ailing travellers?
a) Yatri Suvidha
b) Jan Rail Sewa
c) Yatri Mitra Sewa
d) PRADAN Sewa
Answer ->> United States

Question 2 ->> Name the most advanced surface (सबसे उन्नत सतह ) - to-air missile that was successfully test-fired by India (भारत द्वारा चलाई) from a mobile launcher at the Integrated Test Range in Chandipur, Odisha?
Answer ->> She has been named UN goodwill ambassador for Gender Equality

Question 3 ->> The Cauvery Supervisory Committee (पर्यवेक्षी समिति) headed by Shashi Shekhar directed Karnataka (कर्नाटक निर्देशित) to release 3000 cusecs of water per day to which state?
Answer ->> Indian Institute of Management – Bangalore

Question 4 ->> Which of the following organisation (निम्नलिखित संगठन) has approved a $ 631 million loan to develop the proposed (प्रस्तावित) Vishakhapatnam- Chennai industrial corridor, the first such along a coastline in India (भारत में एक समुद्र तट के साथ)?
a) World Bank
b) IMF
c) New Development Bank
d) Asian Development Bank
Answer ->> Lord Narendra Babubhai Patel

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Which of the following countries (निम्नलिखित देशों) will be partner country in the two thousand seventeen Vibrant Gujarat Global Summit (वैश्विक सम्मेलन)?
a) Germany
b) Russia
c) United Kingdom 
d) United States
Answer ->> Union of European Football Associations (UEFA)

Question 6 ->> Who has been appointed (नियुक्त) as the Ambassador of India (भारत के राजदूत) to the Sweden?
Answer ->> Ludhiana

Question 7 ->> Name the Indian (भारतीय) hearing-impaired shooter who won the bronze medal in the first World Deaf (पहली बार विश्व बहरी) Shooting Championships held (चैंपियनशिप का आयोजन किया) in in Kazan, Russia?
Answer ->> Saturn

Question 8 ->> Name the political party (राजनीतिक दल) of Russian President (रूसी राष्ट्रपति) Vladimir Putin that won the Russian parliamentary election (संसदीय चुनाव)?
Answer ->> Lata Mangeshkar

Question 9 The two thousand sixteen National conference (राष्ट्रीय सम्मेलन) on labour has inaugurated (उद्घाटन किया) in which city?
Answer ->> Bhubaneswar, Odisha

Question 10 ->> Which Indian-origin personality (भारतीय मूल के व्यक्तित्व) has been appointed as the head of International Society for Blood Transfusion (रक्ताधान के लिए इंटरनेशनल सोसायटी)?
Answer ->> BHVS Narayana Murthy

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment