Current Affairs 28th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 28th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> ‘International Right to Know Day (दिन)’ is observed on which date every year (हर साल)?
Answer ->> 28th September

Question 2 ->> R K Pachnanda has been recently appointed (नियुक्त) as Director General (महानिदेशक) of
Answer ->> National Disaster Response Force (NDRF)

Question 3 ->> Which among the following (निम्नलिखित में) entity has been awarded (सम्मानित) the Silver and Bronze awards (रजत और कांस्य पुरस्कार) in the ‘Best Reader Engagement’ category of the South Asian Digital Media Awards at the WAN-IFRA (World Association of Newspapers and News Publishers) (समाचार पत्र और समाचार प्रकाशक) India two thousand sixteen conference in Kolkata (कोलकाता में सम्मेलन).?
Answer ->> The Hindu

Question 4 ->> According to Census two thousand eleven data, compiled by Bengaluru (बेंगलुरू द्वारा संकलित )-based think tank Takshashila Institution (तक्षशिला संस्थान), which states have the lowest median ages — or youngest populations (सबसे कम उम्र की आबादी)?
Answer ->> Uttar Pradesh and Bihar

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> According to Census (जनगणना के अनुसार) two thousand eleven data, compiled by Bengaluru-based think tank Takshashila Institution (तक्षशिला संस्थान), which states have the highest median (उच्चतम मंझला) ages — or oldest populations?
Answer ->> Kerala and Tamil Nadu

Question 6 ->> Which country (देश) has recently announced (हाल ही में घोषणा की) the commencement of production (उत्पादन शुरू) of its state-of-the-art ballistic missile ‘Zolfaqar’?
Answer ->> Iran


Question 7 ->> Which country (देश) will host Asian Games (एशियाई खेलों) two thousand twenty six?
Answer ->> Japan

Question 8 ->> The four day Pandit Deen Dayal Upadhyay (दयाल उपाध्याय) Krishi Unnati Mela – two thousand sixteen was held in September (सितंबर में आयोजित) two thousand sixteen at:
Answer ->> Mathura

Question 9 ->> Who among the following (निम्नलिखित में) has been recently elected as President of Boxing Federation of India (भारत की मुक्केबाजी महासंघ)?
Answer ->> Ajay Singh

Question 10 ->> ‘World (विश्व) Rabies Day’ is observed (देखे गए) on which date every year (हर साल)?
Answer ->> 28th September

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment