Current Affairs 30th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 30th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> What was the theme (विषय) for World Heart Day (विश्व हृदय दिवस) that was observed across the world on 29-09-2016?
Answer ->> Light Your Heart, Empower Your Life

Question 2 ->> Skava Commerce, a modern, mobile-first and modular e-commerce platform that delivers engaging (आकर्षक उद्धार) omni-channel experiences (अनुभवों) was launched by which of the following company?
a) TCS
b) Apple
c) Google
d) Infosys
Answer ->> Infosys

Question 3 ->> Which bank has recently inked a memorandum (ज्ञापन) of understanding with Birla Sun Life Asset Management Company for distribution of mutual fund products (म्यूचुअल फंड उत्पादों)?
Answer ->> Karnataka Bank Ltd

Question 4 ->> Which IT project was approved (मंजूर की) by CCEA that will help in integration system of Central Board of Excise and Customs (उत्पाद एवं सीमा शुल्क) with the GST network before the roll out in April two thousand seventeen?
Answer ->> Saksham

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> What was the theme for World Maritime Day (विश्व समुद्री दिवस) that was observed across the world (दुनिया भर में मनाया) on twenty nine September two thousand sixteen?
Answer ->> Shipping: Indispensable to the World

Question 6 ->> The Union Cabinet (केंद्रीय मंत्रिमंडल) has given its ex-post facto approval for the Varishtha Pension Bima Yojana (वरिष्ठ पेंशन बीमा योजना), VPBY two thousand three and ____.
Answer ->> VPBY 2014


Question 7 ->> Which region (क्षेत्र) was declared as Measles free recently (हाल ही में) by WHO?
Answer ->> The Americas

Question 8 ->> Cuba recently signed an agreement (समझौता) on cooperation in the field of peaceful atomic energy (शांतिपूर्ण परमाणु ऊर्जा) use with which country (देश)?
Answer ->> Russia

Question 9 ->> Which women’s Kabbadi (महिला कबड्डी) team won the gold medal (स्वर्ण पदक) at the 5th Asian Beach Games played at Bien Dong Park in Danang, Vietnam?
Answer ->> India

Question 10 ->> Which men’s Kabbadi (पुरुषों की कबड्डी) team won the gold medal (स्वर्ण पदक) at the 5th Asian (एशियाई) Beach Games played at Bien Dong Park in Danang, Vietnam?
Answer ->> Pakistan

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment