Current Affairs 8th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 8th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> ‘International Literacy Day’ (अंतर्राष्ट्रीय साक्षरता दिवस) is celebrated (मशहूर) on which date every year (हर साल)?
Answer ->> 8th September

Question 2 ->> What was the theme (विषय) of G20 Summit two thousand sixteen, that was held (आयोजित) in September two thousand sixteen at Hangzhou, China?
Answer ->> “Towards an Innovative, Invigorated, Interconnected and Inclusive World Economy”
Question 3 ->> In September two thousand sixteen, Lt Governor of Puducherry (पुडुचेरी के राज्यपाल), Ms Kiran Bedi launched (किरण बेदी की शुरूआत) the _______________ as part of the Swachh Bharat (स्वच्छ भारत) and Swachh Puducherry initiatives
Answer ->> ‘Shramdaan Movement’

Question 4 ->> Malappuram unit (मलप्पुरम इकाई) of which Govt. Scheme (योजना) has won the UNESCO Confucius Prize (इनाम) for Literacy in recognition (मान्यता में साक्षरता) of its literacy-linked skill development (कौशल विकास) activities among the underprivileged (वंचितों) in rural areas?
Answer ->> Jan Sikshan Sansthan

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> World’s first driverless bus (विश्व के पहले ड्राइवर बस) service has recently commenced operations in (हाल ही में परिचालन शुरू):
Answer ->> France

Question 6 ->> The Ministry of Tourism (पर्यटन मंत्रालय), Government of India (भारत सरकार), in collaboration with Tourism Finance Corporation of India (भारत के पर्यटन वित्त निगम) and the Confederation of Indian Industry (CII) is organising the ‘Incredible India Investors’ Summit in ___________ on 21-23 September, 2016
Answer ->> New Delhi

Question 7 ->> In September two thousand sixteen, which among the following (निम्नलिखित में) Asian countries (एशियाई देशों) was declared (घोषित) ‘Malaria Free’ by World Health Organisation (विश्व स्वास्थ्य संगठन)?
Sri Lanka
Answer ->> Sri Lanka

Question 8 ->> Which among the following (निम्नलिखित में) continues to retain top spot among the Indian institutes (भारतीय संस्थानों) in the QS World University Rankings two thpusand sixteen/seventeen?
Indian Institute of Technology – Madras
Indian Institute of Management – Ahmedabad
Indian Institute of Technology – Kharagpur
Indian Institute of Science – Bangalore
Answer ->> Indian Institute of Science – Bangalore

Question 9 ->> As per’s two thousand sixteen Aviation Price Index (विमानन मूल्य सूचकांक), which country (देश) has ranked number one, by being the best value location (सबसे अच्छा मूल्य के स्थान) for international and domestic flights worldwide?
Answer ->> India

Question 10 ->> With 308th victory during (जीत के दौरान) US Open, Serena Williams surpassed __________ record of holding highest number (सबसे अधिक संख्या में पकड़े) of victories (जीत) in Grand Slam matches
Answer ->> Roger Federer’s

Question 11 ->> On the occasion (अवसर) of the  55th Teachers’ Day, Assam Chief Minister (असम के मुख्यमंत्री) Sarbananda Sonowal inaugurated (उद्घाटन किया) Asia’s biggest (सबसे बड़ी) digital library dedicated (पुस्तकालय के लिए समर्पित) to the memory of Dr. APJ Abdul Kalam in:
Answer ->> Silchar

Question 12 ->> Name the Bollywood actor (बॉलीवुड अभिनेता) who has been recently roped (हाल ही में उतारा) in as the brand ambassador (दूत) of Arunachal Pradesh Tourism (अरुणाचल प्रदेश पर्यटन)?
Answer ->> John Abraham

Question 13 ->> Which State (राज्य) Govt. has decided to develop 340 villages (गांवों) as Horticulture Villages (बागवानी गांवों) at a cost of 93 crore rupees during the Golden Jubilee (स्वर्ण जयंती) year of the State?
Answer ->> Haryana

Question 14 ->> Name the Director (निदेशक) of Kudankulam Nuclear Power Project (परमाणु विद्युत परियोजना), who has been elevated (ऊपर उठाया) to the post of Distinguished Scientist (विशिष्ट वैज्ञानिक), in honour for his meritorious service?
Answer ->> R S Sundar

Question 15 ->> Which campaign (अभियान) has been launched (शुभारंभ) by Union Minister (केंद्रीय मंत्री) of State (I/C) for Petroleum and Natural Gas Shri Dharmendra to promote the use of gas in the country (देश)?
Answer ->> #Gas4India

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment