Current Affairs 09th October 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 09th October 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> World Post Day’ (विश्व डाक दिवस) is celebrated on which date every year (हर साल)?
Answer ->> 9th October

Question 2 ->> First edition of World Sustainable Development Summit (विश्व सतत विकास शिखर सम्मेलन) was held in October 2016 in:
Answer ->> New Delhi

Question 3 ->> As mentioned by Union Home Minister (केंद्रीय गृह मंत्री) Rajnath Singh, the India-Pakistan border (भारत-पाकिस्तान सीमा) will be sealed completely by:
Answer ->> December 2018

Question 4 ->> Which among the following (निम्नलिखित) has become the first city of India to have an all-woman police (महिला पुलिस) patrol wing?
a. Indore, Madhya Pradesh
b. Surat, Gujarat
c. Pune, Maharashtra
d. Udaipur, Rajasthan
Answer ->> Udaipur, Rajasthan

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Name the Freedom Fighter and Congress Leader (स्वतंत्रता सेनानी और कांग्रेस नेता) who passed away in October 2016
Answer ->> Ramesh Kulkarni

Question 6 ->> Which Chief Minister (मुख्यमंत्री) has been conferred with the ‘Sustainable Development (सतत विकास) Leadership Award’ by President (अध्यक्ष) Pranab Mukherjee in recognition of his leadership in making his state the first and only organic state in the country?
Answer ->> Sikkim Chief Minister, Pawan Kumar Chamling

Question 7 ->> Heisnam Kanhailal, who passed away (गुजर गए) in October 2016, was a famous:
Answer ->> Theatre Artist from Manipur

Question 8 ->> Union Cabinet (केंद्रीय मंत्रिमंडल) has given its approval to set up India’s first medical devices manufacturing (चिकित्सा उपकरणों के विनिर्माण) park in:
Answer ->> Tamil Nadu

Question 9 ->> Name the Indian Shooter (भारतीय निशानेबाज) who has won silver medal (रजत पदक) in the 50m pistol event at the ISSF World Cup (विश्व कप) Final in Bologna, Italy
Answer ->> Jitu Rai

Question 10 ->> Who among the following (निम्नलिखित में) is the author of the book ‘Modi’s Midas Touch in Foreign Policy’ (विदेश नीति)?
a. Akhilendra Rawat
b. Surendra Kumar
c. Sanjay Bose
d. Udit Srivastava
Answer ->> Surendra Kumar

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment