Current Affairs 12th October 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 12th October 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> ‘World Arthritis Day’ (विश्व गठिया दिवस के अवसर) is observed on which date every year (हर साल)?
Answer ->> 12th October

Question 2 ->> Which among the following (निम्नलिखित में) armed force has instituted an ‘Animal Transport’ and a ‘K9’ (canine) medal for animals accompanying troops (सैनिकों) in combat zones for sanitisation exercises and logistical tasks (अभ्यास और सैन्य कार्यों)?
a. Indo-Tibetan Border Police(ITBP)
b. Border Security Force (BSF)
c. Sashastra Seema Bal(SSB)
d. Central Reserve Police Force(CRPF)
Answer ->> Indo-Tibetan Border Police(ITBP)

Question 3 ->> Which among the following (निम्नलिखित में) has become the first airport having “Platinum” rated green airport (हवाई अड्डे) terminal building in India under “Green Existing Building O&M Rating System”?
a. Chhatrapati Shivaji International Airport, Mumbai
b. Indira Gandhi International Airport’s, Delhi
c. Sardar Vallabhbhai Patel International Airport, Ahmedabad
d. Netaji Subhas Chandra Bose International Airport, Kolkata
Answer ->> Indira Gandhi International Airport’s, Delhi

Question 4 ->> Justice and Development Party (JDP) has won the parliamentary elections (संसदीय चुनाव) in:
Answer ->> Morocco

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Aaron Pryor, who passed away (गुजर गए) in October two thousand sixteen, was a former (भूतपूर्व):
Answer ->> Boxing Champion

Question 6 ->> Which State Govt. (राज्य सरकार) has decided to launch ‘Lalima Abhiyan’ on 1st November two thousand sixteen to make the state (राज्य) anaemia-free?
Answer ->> Madhya Pradesh

Question 7 ->> Second Rashtriya Sanskriti Mahotsav (दूसरा राष्ट्रीय संस्कृति महोत्सव) – two thousand sixteen was held in:
Answer ->> New Delhi

Question 8 ->> As part of the Indian government’s (भारत सरकार के) initiatives to better study and quantify the Himalayan glacier responses towards the climate change, National Centre for Antarctic and Ocean Research (राष्ट्रीय अंटार्कटिक एवं समुद्री अनुसंधान केंद्र), Goa, under the Ministry of Earth Sciences (पृथ्वी विज्ञान मंत्रालय) has established a high altitude research station in Himalaya called:
Answer ->> HIMANSH

Question 9 ->> In October two thousand sixteen, BHEL commissioned six hundred sixty MW coal-based (कोयला आधारित) supercritical thermal power unit in:
Answer ->> Uttar Pradesh

Question 10 ->> Union Minister (केंद्रीय मंत्री) for Steel Birender Singh has recently mentioned that India would become the second biggest steel manufacturer in the world by end of two thousand sixteen. Currently (वर्तमान में) which country is the largest manufacturer (सबसे बड़ा निर्माता) of steel in the world?
Answer ->> China

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment