Current Affairs 24th October 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 24th October 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> ‘United Nations Day (संयुक्त राष्ट्र दिवस)’ is celebrated on which date every year (हर साल)?
Answer ->> 24th October

Question 2 ->> ‘World Development Information Day (विश्व विकास सूचना दिवस)’ is observed on which date every year (हर साल)?
Answer ->> 24th October

Question 3 ->> Defence forces (रक्षा बलों) of which country have launched an independent electronic communication (स्वतंत्र इलेक्ट्रॉनिक संचार) system called ‘Closed Data Transfer Segment’ that is independent and protected from unlicensed connections (बिना लाइसेंस कनेक्शन)?
Answer ->> Russia

Question 4 ->> Name the Regional Connectivity (क्षेत्रीय संपर्क) Scheme that has been launched by The Ministry of Civil Aviation (नागर विमानन मंत्रालय) aimed at linking small towns in the country with flights and develop the regional aviation market (क्षेत्रीय विमानन बाजार)
Answer ->> UDAN

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Which two Asian countries (दो एशियाई देशों) were affected by Typhoon Haima in month of October two thousand sixteen?
Answer ->> China and Philippines

Question 6 ->> The Environment Pollution Control Authority (पर्यावरण प्रदूषण नियंत्रण प्राधिकरण), a Supreme Court-appointed pollution watchdog, has launched (शुभारंभ) a mobile app ________, aimed at improving air quality with public participation (सार्वजनिक भागीदारी)
Answer ->> “Hawa Badlo”


Question 7 ->> Zabivaka the __________ has been chosen as the Mascot of two thousand eighteen FIFA World Cup to be held in Russia (रूस में आयोजित)
Answer ->> Wolf

Question 8 ->> Who among the following (निम्नलिखित में) has set up a never-seen-before High Performance Training (उच्च प्रदर्शन प्रशिक्षण) centre in Mohali (Chandigarh) for elite athletes that boasts of cutting edge equipments (बढ़त उपकरणों)
a. Kapil Dev
b.Saina Nehwal
c. Virender Sehwag
d. Abhinav Bindra
Answer ->> Abhinav Bindra

Question 9 ->> India won Kabaddi World Cup (कबड्डी विश्व कप) two thousand sixteen, by defeating _______ in final match (अंतिम खेल)
Answer ->> Iran

Question 10 ->> World Polio Day (विश्व पोलियो दिवस)’ is observed on which date every year (हर साल)?
Answer ->> 24th October


Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment