Current Affairs 28th October 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 28th October 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Who of the following (निम्नलिखित) won Europe's top human rights award (मानवाधिकार पुरस्कार), the Sakharov prize?
a) Nadia Murad Basee and Lamiya Aji Bashar
b) Mustafa Dzhemilev and Can Dündar
c) Ilham Tohti and Mustafa Dzhemilev
d) None of the above
Answer ->> Nadia Murad Basee and Lamiya Aji Bashar

Question 2 ->> Name the country (देश) that ordered a national census (राष्ट्रीय जनगणना) on the sources of pollution, as it seeks to bring down the high pollution level (उच्च प्रदूषण के स्तर) affecting several of its main cities (मुख्य शहर).
Answer ->> China
Question 3 ->> Name the country (देश) that withdrew a request for three warships (युद्धपोतों) to dock at the Spanish port of Ceuta for refuelling, following concern among NATO allies?
a) China
b) Brazil
c) Russia
d) Israel
Answer ->> Russia

Question 4 ->> Name the city (शहर) that hosted the three day bi-annual Naval Commanders’ Conference (कमांडरों के सम्मेलन).
Answer ->> New Delhi

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> 24 countries and the European Union (यूरोपीय संघ) have unanimously agreed to create the world's largest Marine Protected Area (समुद्री संरक्षित क्षेत्र) in the ocean next to
Answer ->> Antarctica
Question 6 ->> The National Ayurveda Day (राष्ट्रीय आयुर्वेद दिवस) is celebrated on
Answer ->> 28 October


Question 7 ->> Name the Indian documentary (भारतीय वृत्तचित्र) that won the first prize in the Documentary Film category (वृत्तचित्र फिल्म श्रेणी) at the sixth CAM International Film Festival in Cairo, Egypt.
Answer ->> Daughters of Mother India

Question 8 ->> The Union Cabinet (केंद्रीय मंत्रिमंडल) approved the first Cadre Review of Indian Posts & Telecommunications Accounts (दूरसंचार लेखा) and Finance Service. The service was started in which of the following years?
a) 1971
b) 1972
c) 1969
d) 1967
 Answer ->> 1972

Question 9 ->> The Union Cabinet (केंद्रीय मंत्रिमंडल) approved the establishment (स्थापना) and operationalisation of NAD. What is the full form of NAD?
Answer ->> National Academic Depository

Question 10 ->> Name the first woman to conquered Mount Everest (माउंट एवरेस्ट पर विजय प्राप्त की) who died recently.
Answer ->> Junko Tabei

Question 11 ->> Union Cabinet recently approved agreement (अनुमोदित समझौता) with which country for the transfer of sentenced persons (सजायाफ्ता व्यक्तियों के स्थानांतरण)?
Answer ->> Estonia

Question 12 ->> Union Cabinet (केंद्रीय मंत्रिमंडल) approves agreement on Trade, Commerce and Transit with which country (देश)?
Answer ->> Bhutan

Question 13 ->> Who was appointed (नियुक्त) as Chairman of GSMA recently (हाल ही में)?
Answer ->> Sunil Bharti Mittal

Question 14 ->> Who was appointed (नियुक्त) as the High Commissioner (उच्चायुक्त) of India to Australia?
Answer ->> Ajay M Gondane

Question 15 ->> Paul Beatty won (जीत लिया) the two thousand sixteen Man Booker Prize for his book (किताब)
Answer ->> The Sellout

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment