Current Affairs 17th October 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 17th October 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> ‘World Food Day (विश्व खाद्य दिवस)’ is celebrated on which date every year (हर साल)?
Answer ->> 16th October

Question 2 ->> India has collaborated (सहयोग) with __________ to set up integrated irradiation centres (एकीकृत विकिरण केन्द्रों) in India to reduce agricultural (कृषि को कम) losses
Answer ->> Russia

Question 3 ->> Who among the following (निम्नलिखित में) has been appointed as the Director General of Foreign Trade (विदेश व्यापार महानिदेशक)?
a. Rakesh Kumar Arora
b. Vijay Kumar Ahuja
c. Ajay Kumar Bhalla
d. Mahesh Kumar Saxena
Answer ->> Ajay Kumar Bhalla

Question 4 ->> In October two thousand sixteen, Union Petroleum (केंद्रीय पेट्रोलियम) and Natural Gas Minister (प्राकृतिक गैस मंत्री) Dharmendra Pradhan inaugurated the ________________ in Odisha to trace hydrocarbon resources (हाइड्रोकार्बन संसाधनों) like oil and natural gas in Mahanadi basin
Answer ->> National Seismic Programme (NSP)

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Name the former Director-General (पूर्व महानिदेशक) of CSIR, who has been conferred the V Krishnamurthy Award for excellence (उत्कृष्टता) by the Hyderabad-based Centre for Organisation Development (संगठन विकास).
Answer ->> R A Mashelkar

Question 6 ->> Dayanand Anant, who passed away (गुजर गए) in October two thousand sixteen, was a renowned (प्रसिद्ध):
Answer ->> Writer

Question 7 ->> The Women of India Festival (भारत महोत्सव की महिलाएं) two thousand sixteen, which offered the biggest selection (सबसे बड़ा चयन) of organic products prepared by women, was held in October two thousand sixteen in
Answer ->> New Delhi

Question 8 ->> Which state observed ‘Safe Motherhood Week’ from 14th – 21st October two thousand sixteen to provide all necessary medical (आवश्यक चिकित्सा) aid and assistance to the pregnant women (गर्भवती महिला) and to ensure safe delivery in the entire state (पूरे राज्य)?
Answer ->> Andhra Pradesh

Question 9 ->> Which States Government has started ‘farm tourism’ to attract people (लोगों को आकर्षित) to villages (गांवों)?
Answer ->> Haryana

Question 10 ->> ‘International Day (अंतर्राष्ट्रीय दिवस) for the Eradication of Poverty (गरीबी उन्मूलन)’ is observed on which date every year (हर साल)?
Answer ->> 17th October

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment