Current Affairs 1st & 2nd October 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 1st & 2nd October 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Who was appointed (नियुक्त) as the 17th Governer of Manipur (मणिपुर के राज्यपाल)?
Answer ->> V Shanmuganthan

Question 2 ->> Who was the brand ambassador (ट्रेडमार्क राजदूत) of Nissan’s newly-launched (शुभारंभ) car Datsun redi-Go Sport (खेल)?
Answer ->> Sakshi Malik

Question 3 ->> Who wins gold Medal (स्वर्ण पदक)  at the Asian (एशियाई) Air Gun Championships held in New Delhi?
Answer ->> Heena Sidhu

Question 4 ->> Whom amog the following (निम्नलिखित में) was the Vice Chairman of the Press Trust of India (प्रेस ट्रस्ट ऑफ इंडिया)?
1. Riyad Mathew
2. Hormusji N Cama
3. Mahendra Mohan Guptha
4. M.K. Razdan
Answer ->> Riyad Mathew

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Syed Shamsul Haq (सैयद शम्सुल हक), who passed away recently (हाल ही में निधन), was well-known poet (जाने-माने कवि) of which country?
Answer ->> Bangladesh

Question 6 ->> Which of the following airports (निम्नलिखित हवाई अड्डों) was awarded the Best Tourist Friendly Airport in Anshra Pradesh (आंध्र प्रदेश)?
Visakhapatnam Airport
Tirupathi Airport
Vijayawada Airport
Rajamundry airport
Answer ->> Tirupathi Airport

Question 7 ->> Which company has recently launched (हाल ही में शुरू) the Skava e-commerce platform (वाणिज्य मंच)?
Answer ->> Infosys

Question 8 ->> Which Country (देश) has launched the 20th satellite for its BeiDou Navigation System (नेविगेशन प्रणाली)?
Answer ->> China

Question 9 India is going to hold G20 chair in which year (साल)?
Answer ->> 2018

Question 10 ->> Who released (रिहा) a commemorative (स्मरणीय) postal stamp on Dr.B.R.Ambedkar?
Answer ->> Ravi Shankar Prasad

Question 11 ->> Which Country (देश) won the Under 18 Asia Cup Hockey tournament in finals (फाइनल में)?
Answer ->> India

Question 12 ->> Telugu author (तेलुगु लेखक), Prof kolakaluri Enoch was honoured (सम्मानित) with Moorti Devi Award (मूर्तिदेवी पुरस्कार) two thousand fifteen  for which novel?
Answer ->> Ananta Jeevanam

Question 13 ->> Syed Shamsul Haq who passed away (गुजर गए) recently belongs to which country (देश)?
Answer ->> Bangladesh

Question 14 ->> Who was the director of the movie (फिल्म के निर्देशक) M.S.Dhoni….the Untold story?
Answer ->> Neraj Panday

Question 15 ->> What is the currency of Iraq (इराक की मुद्रा)?
Answer ->> Iraqi dinar

Question 16->> Who is the Governor of Haryana (हरियाणा के राज्यपाल)?
Answer ->> Kaptan singh solanki

Question 17 ->> Who is the Railway Minister of India (भारत के रेल मंत्री)?
Answer ->> Suresh Prabhu

Question 18 ->> Who is the Chief Minister of Nagaland (नागालैंड के मुख्यमंत्री)?
Answer ->> T.R.Zileang

Question 19 ->> What is the capital of Jharkhand (झारखंड की राजधानी).
Answer ->> Ranchi

Question 20 ->> Who is the CEO of Accenture (एक्सेंचर के सीईओ)?
Answer ->> Pierre Nanterme

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment