Current Affairs 21st October 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 21st October 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> ‘Global Iodine Deficiency Disorders (वैश्विक आयोडीन की कमी से विकार) Prevention Day or World Iodine Deficiency Day’ is observed on which date every year (हर साल)?
Answer ->> 21st October

Question 2 ->> ‘National Summit on Fortification of Food (खाद्य के दुर्ग पर राष्ट्रीय सम्मेलन)’ was held in October two trhousand sixteen in:
Answer ->> New Delhi

Question 3 ->> Mumbai (the only Indian City in the list) ranked _______ on two thousand sixteen Global Power City (पावर शहर) Index which ranks 42 major cities of the world across (दुनिया भर में) six key measures of economy, research and development, culture, accessibility (सुलभता), environment (वातावरण) and liveability
Answer ->> 39th

Question 4 ->> Which among the following (निम्नलिखित में) has topped two thousand sixteen Global Power City Index for fifth consecutive year (लगातार पांचवें साल)?
a. Paris, France
b. Tokyo, Japan
c. New York, United States
d. London, United Kingdom
Answer ->> London, United Kingdom

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> The Film Society (फिल्म सोसायटी) of Lincoln Center has named ________ the recipient of its 44th annual Chaplin Award (चैपलिन पुरस्कार), which honors major Film industry talents (फिल्म उद्योग प्रतिभा).
Answer ->> Robert De Niro

Question 6 ->> Navy of which country (देश) has recently commissioned the most Technologically Advanced Stealth Warship named (उन्नत चुपके युद्धपोत नामित) ‘Zumwalt’?
Answer ->> United States


Question 7 ->> Name the eminent writer (प्रख्यात लेखक) who has been selected for the Mathrubhumi Literary Award (मातृभूमि साहित्य पुरस्कार) in recognition of his contribution to the field of literature
Answer ->> C Radhakrishnan

Question 8 ->> Who among the following (निम्नलिखित में) will serve as jury president at the inaugural International Film Festival & Awards (अंतर्राष्ट्रीय फिल्म समारोह और पुरस्कार) – Macao?
a. Karan Johar
b. Sanjay Leela Bhansali
c. Mahesh Bhatt
d. Shekhar Kapur
Answer ->> Shekhar Kapur

Question 9 ->> Which among the following (निम्नलिखित में) is the first Indian city to be officially declared as one of the venues for hosting (मेजबानी के लिए स्थानों) the 2017 FIFA U-17 World Cup?
a. Kochi
b. Kolkata
c. Guwahati
d. Shimla
Answer ->> Kochi

Question 10 ->> Who among the following has been appointed (नियुक्त) as a member of the International Olympic Committee’s (अंतरराष्ट्रीय ओलंपिक समिति के) Athletes’ Commission?
a. P V Sindhu
b. Saina Nehwal
c. Sakshi Malik
d. Dipa Karmakar
Answer ->> Saina Nehwal

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment