Current Affairs 29th & 30th October 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 29th & 30th October 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Ministry of AYUSH (आयुष मंत्रालय) celebrates National Ayurveda (राष्ट्रीय आयुर्वेद) Day on which date?
Answer ->> 28th October

Question 2 ->> Which country is the Chairman of the Association  (एसोसिएशन के अध्यक्ष )of Natural Rubber Producing  (रबर उत्पादन )Countries?
Answer ->> India

Question 3>> Who is the Prime Minister of New Zealand (न्यूजीलैंड के प्रधानमंत्री) was on official visit to India (भारत की आधिकारिक यात्रा) in October 2016?
Answer ->> Rt Hon John Key

Question 4 ->> Who won two thousand sixteen WTA Year–End World No.1 Award?
Answer ->> Angelique Kerber

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Which state government will implement (राज्य सरकार लागू करेगी) seven pay commissions from January one?
Answer ->> Serena Williams

Question 6 ->> Who is the CM of Kerala (केरल के मुख्यमंत्री)?
Answer ->> Pinarayi Vijayan


Question 7 ->> Who World Stroke Day (विश्व स्ट्रोक डे) is observed on which date?
Answer ->> 29th October

Question 8 ->> Which country orders (देश के आदेश) a national census (राष्ट्रीय जनगणना) on the sources of pollution (प्रदूषण के स्रोतों)?
 Answer ->> China

Question 9 ->> Which bank appoints (बैंक नियुक्ति) the first advisor to handle LGBTI Discrimination (संभाल एलजीबीटी भेदभाव)?
Answer ->> World Bank

Question 10 ->> Which country sea (देश सागर) is declared world’s largest marine reserve (सबसे बड़ा समुद्री रिजर्व)?
Answer ->> Antarctica

Question 11 ->> What is the currency of Bahrain (बहरीन की मुद्रा)?
Answer ->> Dinar

Question 12 ->> What is the capital of Comoros (कोमोरोस की राजधानी)?
Answer ->> Moroni

Question 13 ->> Who is the Consumer Affairs (उपभोक्ता मामले), Food and Public Distribution minister (सार्वजनिक वितरण मंत्री)?
Answer ->> Ramvilas Paswan

Question 14 ->> Who is the Goa’s first woman chief minister (महिला मुख्यमंत्री) passed away recently (हाल ही में दूर)?
Answer ->> Shashikala Kakodkar

Question 15 ->> Which was chosen for the World Bank’s Award (बैंक का अवार्ड) of Excellence (उत्कृष्टता) for best utilization of funds (निधियों का उपयोग)?
Answer ->> Almatti dam

Question 16 ->> Who is the governor of Bihar (बिहार के राज्यपाल)?
Answer ->> Ram Nath Kovind

Question 17 ->> Who is the CEO of ISRO (इसरो के सीईओ)?
Answer ->> AS Kiran Kumar

Question 18 ->> Where is the Tehri Dam located (टिहरी बांध स्थित)?
Answer ->> Uttarakhand

Question 19 ->> What is the capital of Chhattisgarh (छत्तीसगढ़ की राजधानी)?
Answer ->> Raipur

Question 20 ->> Lonely Planet (अकेला गृह) has named which country as the Best of two thousand guidebook for travelers (यात्रियों के लिए गाइडबुक)?
Answer ->> Canada

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment