FCI Previous/ Last Year Question Paper with Answer Download in PDF Now

FCI Previous Year Question Paper with Answer:

The organization has already issued FCI Previous Year Question Paper with Answer PDF therefore that eligible applicants may download
then easily for good preparation. Now each and every eligible job seeker will be able to know the set up and difficulty level of questions which may be ask in upcoming examination of Food Corporation of India.

Every year, FCI invests roughly fifteen to twenty per cent of India’s wheat output and 12 to 15 percent of its rice output. The buying is made from the farmers at the rates issued by the Government of India. This rate is called as MSP (Minimum Support Price). There is no boundary for procurement about volume, any quantity can be procured by Food Corporation of India provided the stock satisfies FAQ (Fair Average Quality) specifications on Food Corporation of India.

After a certain interval, career test is conducted by the Food Corporation of India for the selection of applicants in government job. For other updates connected to Precious old papers is necessary to stay tuned with ewebalerts this article till end.

1. Coal and hydrocarbons cause pollution which, results in the release of a mixture of
A. Carbon monoxide and carbon dioxide
B. Sulphur dkxide and oxides of nitrogen
C. Unbumt hydrocarbons        
D. All of the above

2. Mercury eclipse was observed on May 7,2003, when was this rare celestial phenomenon observed before this one?
A. January 1993    
B. November 1999    
C. July 1983
D. September 1972

3. In eye donation which part of donor’s eye is utilized—
A. Cornea
B. Iris   
C. Retina    
D. Lens

4. Match list-I and list-Il and select the correct answer from the code given below—
List-I  (Substance)    
List-II (Element)
(a)diamond    1. Calcium
B. Marble    2. Silicon
C. Sand     3. Aluminum
D. Ruby    4. Carbon

Codes:   A. B. C. (d)
A. 1 2 3 4
B. 4 1 2 3
C. 4 3 2 1
(0) 3 4 1 2

5 Which one on of the following is the richest in vitamin-C?
A. Star gooseberry (Amla)   
B. Lime   
C. Guava    
D. Orange FCI management Trainee vacancy Notification

6 Arrange the following in ascending order of calorific value— -
1. Milk
2. Butter
3. Sugar
4. Ice Cream
5. Egg
A. 1, 5,4, 3,2        
B. 1,4,5,3,2   
C. 4, 1,3,5,2
D. 5, 1,2,3,4

7. Computer Grid is—
A. A hardware component of computer
B. A software infrastructure involving multiple computing organizations
C. The prototype of a super computer
D. A hardware component of a large hadron collider for nuclear research

8. Hand burns by steam are more serious as compared to burns by boiling water because—
A. Steam is light   
B. Steam is endowed with latent heat
C. Steam enters the body   
D. None of the above causes

9. Oil spreads on the surface of water because—
A. Oil is denser than water   
B. Oil is less dense than water
C. Surface tension of oil is more than water
D. Surface tension of oil is less than that of water

10. The pendulum clocks of slow in summers because—
A. Days in summers are longer
B. Friction in coil
C. The length of the pendulum increases for summers
D. The weight of the pendulum increases in summers

11. In a bid to fight terrorism which of the following two countries signed a historic disarmament pact recently—
A. Russia—Japan
B. U.S.A. —- Germany
C. Germany — Russia
D. Russia—U.S.A.

12 National Right Day is observe on
A 28 October       
B 4th July   
C 8th august   
D 10th December

13 which one of the following pairs is correctly matched
A Andrew Flint off     - Cricket  
B Sampras    - Football
C jagraj Singh        - Golf
D  Vijai kumar    - Swimming

14 the 1st lady prime minister in the world was
A golda Meir    
B Indira Gandhi    
C marry Eugenia charless    
D srimavo bhandamike

15 The venue of  of Olympic 2014 was
A London    
B Stockholm    
C Athens    
D Sydney

19. The Indian Home Rule Society in London, was started by—
A. Annie Besant   
B. B.G. Tilak      
C. Shyamji Krishna Verma   
D. M.K. Gandhi

20. Who among the following Mughal princesses did write ‘Humayunflamah’?
A. Zebunnisa       
B. Roshnara   
C. Jahanara   
D. Gulbadan Begum

21. The credit for the foundation of Amritsar goes to-
A. Guru Angad   
B. GuruTeghBahadur   
C. Guru Ram bas    
D. Guru Aijun

22. The 1st President of the All India Anti Untouchabiity League, formed in 1932, was—
A. BR. Ambedkar   
B. Amrit Lal Thakkar   
C. G.D. Birla   
D. M.K. Gandhi

24. ChanakysS other name was—
A. Ehatta Swami   
B. Rajashekhara   
C. Vishnudatta   
D. Vishakhadatta    

26. In 1885 the President of Congress was—
A. George Yule
B. Dadabhai Naoroji   
C. W.C.Barinerji   
D. W. Wedderburn

27. Among freedom fighters of 1st War of Independence of 1857, ‘Mahak Pan’ nick name was given to—
A. Laxmi Bai       
B. Zinat Mahal   
C. Hazrat Mahal   
D. None of the above

28. The Group of Lawyers to fight the case of Indian National Army in 1946 in the Red Fort Delhi trial was headed by—
A. Sir Tej Bahadur Sapru   
B. Dr. Kailash Nath Katju   
C. Bhulabhai Desai   
D. Pandit Jawahar Lal Nehru

28. The Group of Lawyers to fight the case of Indian National Army in 1946 in the Red Fort Delhi trial was headed by—
A. Sir Tej Bahadur Sapru   
B. Dr. Kailash Nath Katju  
C. Bhulabhai Desai
D. Pandit Jawahar Lal Nehru

30. In which chronological order the following events took place?
A. Chauri Chaura Episode   
B. Jallianwala Bagh Massacre
C. Rowlatt Satyagrah    
D. Champaran Satyagrah

Select-the correct answer from the code—
A. a b c d
B. b c d a    
C. d c b a
D. d c b a

31. Vanar Sena’ and ‘Manijari Sena’ are associated with—
A. Non-Cooperation Movement   
B. Civil Disobedience Movement   
C. Khilafat Movement   
D. Quit India Movement

32. Gandhi suspended the Non Co operational Movement because of—
A. Chauri Chaura incident     
B. Repression by the British Government
C. Opposition from the moderates
D. Indifference of the public at large

33. Study the following statements regarding the first war of Independence of 1857 and select the correct answer from the code give below—
1. It was spear-headed by Bahadur Shah Jafar.
2. It brokeout in Kanpur on 4th June, 195
3. Mangal Pande had killed General Hearsey in the Parade Ground Barrackpur.
4. After Barrackpur episode revo1 outbroke in Delhi.
A. 1 and 2 are correct
B. 1 and 3 are correct
C. 3 and 4 are correct
D. 1 and 4 are correct

34. Which one of the following statements it, correct about Indian National Congress?
A. Indian National Congress was a Hind Organization
B. Bal Gangadhar Tilak was one of its,  Presidents
C. Sarojini Naidu was its first lady  President
D. Indian National Congress took the  for complete independence in the Lahore Session in 1929

35 Which parts of the Indian Constitution exhibit the commitment of the founding fathers to the goal of a peaceful social revolution?
A) Preamble
B. Part III dealing with fundamental rights
C. Part IV dealing with Directive Principles
D. All the above three

36 Assertion A. : There is no stable party system in India. Reason (R) : There are too many political parties. Select the correct answer from the code given below—
A) Both A. and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B. Both A. and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
C. A. is true but (R) is false
D. A. is false but (K) is true

37 The Indian Constitution provides for the appointment of adhoc judges in the—
A. Supreme Court   
B. High Court   
C. District and Session Courts  
D. All the above

38 Which one of the following pairs of states has equal seats in the Lok Sabha?
A. Andhra Pradesh and West Bengal    
B. Madhya Pradesh and Tamil Nadu
C. Gujarat and Rajasthan   
D. Punjab and Assam

39 Which one of the following institutions Is engaged in long-term industrial financing In India?
B. IFCI   
D. All of the above

40 Assertion (A): In the past few years there is a lot of mergers and acquisitions going on in Indian Industrial Sector.
Reason(R) : There has been considerable dilution in MRTP Act provisions. Select the correct answer from the following code-
A. Both A. and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
B. Both A. and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of A. –
C. A. is true but (R) is false
D. A. is false but (R) is true

41. Which of the following taxes are levied by the Govt. of India?
I. Import Duty
II. Entertainment tax
III. Personal Income tax
IV. Stamp Duty
Select the correct answer from the code—
A. Only l and II    
B. Only II and III
C. Only I and III    
D. Only II and IV

42. Study the following statements about the Reserve Bank of India and select the correct answer from the code given below—
I. It is the apex Bank
II. It regulates the money supply
III. It gives loans to business houses
IV. It supervises the operations of NABARD
A. I, II are correct
B. I, II and III are correct
C. II and ill are correct
D I , II  and IV are correct

43. Largest producer of apples in the world is—
A. U.S. A.
B. Japan       
C. France
D. Italy

44. The Mediterranean type of climate is charactensed by—
A. Hot summers and wet winters
B. Warm winters and cold summers
C. Rain throughout the year
D. Wet summer and dry winters

45. Which one of the following rock systems of India is highly metalliferous?
A. Vindhyan   
B. Gondwana   
C. Dharwar   
D. Tersiary

Answer key | Question Paper Solution
1.D     2.B     3.A      4.B.     5.A.     6.   D.     7.B      8.B.     9. D.     10C.     11.D    12.D 13.A     14.D   15C.     16.A     17C     18.A    19.C     20.D     21.C     22.A     23.B     24.C 25 B     26.C     27.B   28.C  29.B     30C     31D     32.A. 33. B. 34. D. 35. D.     36D 37A 38.A     39.D. 40B.  41C.  42.D     43D    44A  45C

प्रतियोगिता परीक्षा (Competitive Examination) के लिए तैयारी कहाँ से और कैसे शुरू करे  Read in Hindi by Video ->>>

Dear job grabbers, if you think that there is more information required to apply then must watch details from given below links:

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment