Current Affairs 11th November 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 11th November 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> India observes ‘National Education (राष्ट्रीय शिक्षा दिवस) Day’ on which date every year?
Answer ->> 11th November

Question 2 ->> Fifty eight Conference of International Military Testing (अंतर्राष्ट्रीय सैन्य परीक्षण) Associations was held (आयोजित) in November two thousand sixteen in:
Answer ->> Delhi

Question 3>> 
In November two thousand sixteen, which State Government passed an order to enhance paid (बढ़ाने का भुगतान) maternity leave (मातृत्व अवकाश) period for women government employees (सरकारी कर्मचारी) from six to nine months?
Answer ->> Tamil Nadu

Question 4 ->> As stated by Indian Space Research Organization Chairman (अध्यक्ष) AS Kiran Kumar, India’s ambitious (महत्त्वाकांक्षी) South Asian satellite (दक्षिण एशियाई उपग्रह), proposed by Prime Minister Narendra Modi for the benefit of SAARC members, will be launched (शुभारंभ) in:
Answer ->> March 2017

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> The world’s first hydrogen powered (हाइड्रोजन चालित), emission (उत्सर्जन )-free train, the Coradia iLint is set to go into service in ________ in two thousand seventeen
Answer ->> Germany

Question 6 ->> Former Comptroller (पूर्व नियंत्रक) and Auditor General (महालेखा परीक्षक) of India Vinod Rai has been appointed as the Chairman of Fund Trustee and Advisory Commission (सलाहकार आयोग) of:
Answer ->> Kerala


Question 7 ->> The Union Government (केंद्र सरकार) has appointed __________ as the Central Registrar (केंद्रीय रजिस्ट्रार), Managing Director (प्रबंध निदेशक) and Chief Executive (मुख्य कार्यकारी) Officer of Central Registry of Securitization (प्रतिभूतिकरण) Asset Reconstruction and Security Interest of India
Answer ->> Praveen Kumar Sharma

Question 8 ->> Daniel Ortega has been re-elected (पुन: निर्वाचित) as President (अध्यक्ष) of which Central American Country (मध्य अमेरिकी देश)?
 Answer ->> Nicaragua

Question 9 ->> Who among the following will be conferred (सम्मानित) the Tata Literature Live! Lifetime Achievement Award for two thousand sixteen for his outstanding contribution (सर्वोत्तम योगदान) to the Indian literary space (साहित्यिक अंतरिक्ष)?
Answer ->> Amitav Ghosh

Question 10 ->> Which scheme (योजना) has been launched by Ministry of Skill Development (विकास) and Entrepreneurship (उद्यमिता) to scale up an ecosystem (पारिस्थितिकी तंत्र) of entrepreneurship for youngsters (युवाओं को)?
Answer ->> Pradhan Mantri Yuva Yojana

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment