Current Affairs 5th November 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 5th November 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> The first titanium project (परियोजना) has started its test production (उत्पादन) in which state?
Answer ->> Odisha

Question 2 ->> Which bank has launched (शुभारंभ) home loan overdraft facility (अधिक रूपए निकालने की सुविधा) for salaried customers?
Answer ->> ICICI Bank

Question 3>> 
NHRC organizes the workshop (कार्यशाला) on Good Governance (सुशासन) in which state?
Answer ->> Meghayala

Question 4 ->> Name the Padma Shri singer and composer (संगीतकार) of Sri Lanka who passed away recently (हाल ही में निधन)?
Answer ->> Pandit Amaradeva

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> The IAF has recently (हाल ही में) landed a massive C-17 Globe master in which place (जगह)?
Answer ->> Arunachal Pradesh

Question 6 ->> Which country (देश) will host the 7th session of COP7 on tobacco control (तंबाकू नियंत्रण) from Nov 7-12?
Answer ->> India


Question 7 ->> Who will receive the Ramnath Goenka Excellence in Journalism Award (पत्रकारिता पुरस्कार)?
Answer ->> Akshaya Mukul

Question 8 ->> Who is the CM of Nagaland (नागालैंड के मुख्यमंत्री)?
 Answer ->> T R Zeliang

Question 9 ->> Who won the German Green Talent Award (जर्मन ग्रीन प्रतिभा पुरस्कार)?
Answer ->> Shamik Chowdhury

Question 10 ->> China, Malaysia sign the military deal (सैन्य सौदा) on the which sea?
Answer ->> SouthChina Sea

Question 11 ->> Name the tribe whose history (इतिहास) was recently launched in the Hindi language by Mizoram CM (मिजोरम के मुख्यमंत्री), Lal Thanhawla?
Answer ->> Mizo

Question 12 ->> Who will inaugurate (उद्घाटन) the two thousand sixteen Asian Ministerial Conference (एशियाई मंत्रिस्तरीय सम्मेलन) on Disaster Risk Reduction?
Answer ->> Modi

Question 13 ->> Which company tied-up with Archaeological Survey of India (भारतीय पुरातत्व सर्वेक्षण) for the 360-degree virtual tour of 280-odd monuments across the country (देश)?
Answer ->> Google

Question 14 ->> Who is the Micro, Small, and Medium Enterprises Minister (मध्यम उद्यम मंत्री)?
Answer ->> Kalraj Mishra

Question 15 ->> What is the currency of Chad (चाड की मुद्रा)?
Answer ->> Franc

Question 16 ->> Which country announces (घोषणा) new visa policy for non-EU nationals (नागरिकों)?
Answer ->> UK

Question 17 ->> Which Indian actress (भारतीय अभिनेत्री) will receive the Lifetime Achievement Award at the Dubai International Film Festival (दुबई अंतरराष्ट्रीय फिल्म महोत्सव)?
Answer ->> Rekha

Question 18 ->> Who is the Heavy Industries (भारी उद्योग) and Public Enterprises Minister (सार्वजनिक उपक्रम मंत्री)?
Answer ->> Anant Geete

Question 19 ->> Seventh Session (सातवें सत्र) of the Conference of Parties (दलों के सम्मेलन) (COP7) will be held in which city?
Answer ->> Delhi

Question 20 ->> Who is the Governor of Chhattisgarh (छत्तीसगढ़ के राज्यपाल)?
Answer ->> Balram Das Tandon

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment