Current Affairs 8th November 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 8th November 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> World Radiography Day’ is celebrated (मनाया) on which date every year?
Answer ->> 8th November

Question 2 ->> which country hosted (मेजबानी) the Seventh Session (सातवें सत्र) of the Conference of Parties (दलों के सम्मेलन) to WHO FCTC during (दौरान) 7-12 November, 2016?
Answer ->> India

Question 3>> 
Which scheme (योजना) has been launched (शुभारंभ) by Union Government (केंद्र सरकार) to provide (प्रदान करें) free health check-ups (स्वास्थ्य जांच) to pregnant women at government health centres (सरकारी स्वास्थ्य केंद्र) and hospitals?
Answer ->> Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan

Question 4 ->> Who among (बीच में) the following will receive Centenary award (शताब्दी पुरस्कार) at forty seven international Film Festival of India (भारत महोत्सव), Goa for his contributions (योगदान) to India cinema?
Answer ->> S P Balasubramanyam

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> The Chinese historical (चीनी ऐतिहासिक) adventure film (साहसिक फिल्म) ‘Xuanzang (ह्वेन त्सांग)’ has been selected as China’s official entry (आधिकारिक प्रविष्टि) for the eighty nine Academy Awards. Which among the following Bollywood actor is a part of this film?
Answer ->> Sonu Sood

Question 6 ->> Padma Shri awardee, W.D. Amaradeva, who passed away in November two thousand sixteen, was a music legend from (संगीत कथा):
Answer ->> Sri Lanka


Question 7 ->> The World Bank has ranked _________ as number one in ‘Energy Efficiency (ऊर्जा दक्षता) Implementation (कार्यान्वयन) Readiness’
Answer ->> Andhra Pradesh

Question 8 ->> Indian women’s (भारतीय महिला) hockey team beat ________ in final match to win two thousand six teen Asian Champions Trophy
 Answer ->> China

Question 9 ->> First ever ‘World Tsunami Awareness Day’ (विश्व सुनामी जागरूकता दिवस) was observed on:
Answer ->> 5th November 2016

Question 10 ->> What was the theme of first ever ‘World Tsunami Awareness Day’ observed (मनाया) on 5-11-2016?
Answer ->> Education and Evacuation’

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment