Current Affairs 12th November 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 12th November 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> ‘World Pneumonia Day’ is observed (मनाया) on which date every year?
Answer ->> 12th November

Question 2 ->> sixty four International (अंतर्राष्ट्रीय) Congress of Aviation (विमानन) and Space Medicine was held in November two thousand sixteen in:
Answer ->> New Delhi

Question 3>> 
In November two thousand sixteen, India’s first liquefied natural (प्राकृतिक तरलीकृत) gas driven (संचालित) bus was launched in:
Answer ->> Kerala

Question 4 ->> Name the Syrian freelance journalist (स्वतंत्र पत्रकार) who has been awarded the prestigious (प्रतिष्ठित) Reporters without Borders TV5 Monde prize (नशे पुरस्कार) for reporting from some of the most perilous  (सबसे खतरनाक ) zones in his country’s five-year-old war (पुराने युद्ध)
Answer ->> Hadi Abdullah

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Governor of Uttar Pradesh Shri _______________ is the author of the recently released book (किताब) ‘CHARAIVETI, CHARAIVETI’
Answer ->> Ram Naik

Question 6 ->> Which quarterly magazine (त्रैमासिक पत्रिका) has been released by Union Health Ministry (केंद्रीय स्वास्थ्य मंत्रालय), that will cater to health related information and will raise awareness (जागरूकता) about healthy living (स्वस्थ जीवन)?
Answer ->> ‘Healthy India Initiative’


Question 7 ->> Who among the following has been named as the brand ambassador of the second cricket T20 World Cup for the blind to be played in two thousand seventeen? 
Answer ->> Rahul Dravid

Question 8 ->> Who among the following has become the first ever Indian-American to be elected (निर्वाचित) to the Senate – the US legislature’s (अमेरिका विधायिका) upper house?
 Answer ->> Kamala Harris

Question 9 ->> Name the renowned (प्रसिद्ध) theatre personality and Padma Shri awardee, who will be honored (सम्मानित) by Madhya Pradesh Government with prestigious (प्रतिष्ठित) ‘Kalidas Samman’ national award (राष्ट्रीय पुरस्कार) for two thousand fifteen & sixteen for achievement in theatre
Answer ->> Raj Bisaria

Question 10 ->> What was the two thousand sixteen themes of World Science Day for peace (शांति) and Development, celebrated (मनाया) on ten November?
Answer ->> “CelebratingScience Centres and Science Museums”

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment