Current Affairs 3rd November 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 3rd November 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> PM Narendra Modi has launched (शुभारंभ) the Saur Sujala Yojana in which state?
Answer ->> Chhattisgarh

Question 2 ->> In November two thousand sixteen, NHPC announced (घोषणा की) commissioning of a fifty MW wind power project at which place?
Answer ->> Jaisalmer, Rajasthan

Question 3>> 
Who recently (हाल ही में) took over as the Chairman (अध्यक्ष) of the Central Board of Direct Taxes (प्रत्यक्ष कर)?
Answer ->> Sushil Chandra

Question 4 ->> Which state government (राज्य सरकार) has observed November 1 as ‘No Tobacco Day’?
Answer ->> Punjab

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Arnab Goswami resigned (इस्तीफा दे दिया) as the Editor-in-Chief (मुख्या संपादक) of which news (समाचार) channel?
Answer ->> Times Now

Question 6 ->> What is the currency of Azerbaijan (अज़रबैजान की मुद्रा)?
Answer ->> Manat


Question 7 ->> Who is the most valued (मूल्यवान) international (अंतरराष्ट्रीय) athlete in two thousand sixteen?
Answer ->> Mahendra Singh Dhoni

Question 8 ->> Who is the CM of Jammu Kashmir (जम्मू कश्मीर के मुख्यमंत्री)?
 Answer ->> Mehbooba Mufti

Question 9 ->> Kylie Verzosa, who has been crowned (ताज पहनाया) Miss International two thousand sixteen belongs (अंतर्गत) to which country?
Answer ->> Philippines

Question 10 ->> Which South Korean directors (दक्षिण कोरियाई निर्देशकों), will honor (आदर) with the Lifetime Achievement Award (पुरस्कार)?
Answer ->> Im Kwon-taek

Question 11 ->> Who has invited (आमंत्रित किया) India to join in developing (विकसित होना) next-generation (अगली पीढ़ी) nuclear (परमाणु) reactors?
Answer ->> Russia

Question 12 ->> India has signed (हस्ताक्षर किए) a mou (समझौता) with which country for setting up of Techo Park in Ramallah?
Answer ->> Palestine

Question 13 ->> Who is the governor of Chhattisgarh (छत्तीसगढ़ के राज्यपाल)?
Answer ->> Balram Das Tandon

Question 14 ->> Michel Aoun has been elected (निर्वाचित) as President (अध्यक्ष) of which country?
Answer ->> Lebanon

Question 15 ->> Who is the World’s Oldest (सबसे पुराना) Active Theater Actor (थियेटर अभिनेता) who passed away recently (हाल ही में)
Answer ->> Vladimri Zeldin

Question 16 ->> What is the name of the toovar developed (विकसित) by the scientists of the Indian (वैज्ञानिक भारतीय) Council (परिषद) for Agricultural Research (कृषि अनुसंधान)?
Answer ->> PUSA-Arhar 16

Question 17 ->> According to UNICEF, how much % of the world’s childrenare facing (सामना करना) the air pollution (वायु प्रदुषण)?
Answer ->> 90%

Question 18 ->> Who is the ceo of amazon?
Answer ->> Jeff Bezos

Question 19 ->> Who will receive Centenary Award (शताब्दी पुरस्कार) for Indian Film Personality (व्यक्तित्व) of the Year at the upcoming forty seven International Film Festival of India (भारत महोत्सव) in Goa?
Answer ->> S.P. Balasubrahmanyam

Question 20 ->> Who has been chosen (चुना) for the ‘Raja Ram Mohan Roy Award (पुरस्कार)’?
Answer ->> S Nihal Singh

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment