IAS Previous/Last Year Question Papers Download PDF in Hindi & English

IAS Previous Question Papers:

IAS Previous Question Papers are available here for download on this web page with syllabus & pervious papers in PDF format and also know IAS
exam pattern which is made available on official website of Union Public Service Commission release a notice about IAS Previous Year Question Papers are needed for job seekers who wish to crake IAS exam.
By practicing job seekers make their speed fast to solve every question. These IAS Previous Papers will help the job seekers to crack the exam easily. With the support of these, IAS solved Papers the candidates can estimate the level of difficulty of the exam. 

Complete details connected to IAS exam pattern which provide to help you that which type of exam paper come in IAS exam. Therefore all job seekers keep in touch with us for the further details. For other details job seekers can go via the Official website of Union Public Service Commission (UPSC) which is www.upsc.gov.in.

कैसे करे बिना कोचिंग के प्रतियोगिता परीक्षा (Competition Exam) की तैयारी
Read in Hindi by Video ->>>

Selection Method:

Candidates will be selected on the basis of performance in stages such as Pre & Main examination and interview.

IAS Previous Year Question Papers:

1. With reference to cabinet mission, which of the following statements is/are correct?
1. It recommended a federal government.
2. It enlarged the powers of the Indian courts.
3. It provided for more Indians in the ICS
Select the correct answer using the code given below.
a) 1 only
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) None
Answer: a)

2. Which one of the following National Parks has a climate that varies from tropical to subtropical, temperate and arctic?
a) Khangchendzonga National park
b) Nandadevi National Park
c) Neora Valley National Park
d) Namdapha National park
Answer: d)

3. Amnesty International is
a) an agency of the United Nations to help refugees of civil wars
b) a global Human Rights Movement
c) a non-governmental voluntary organization to help very poor people
d) an inter-governmental agency to cater to medical emergencies in war-ravaged regions
Answer: b)

4. With reference to art and archaeological history of India, which one among the following was made earliest?
a) Lingaraja Temple at Bhubaneswar
b) Rock-cut Elephant at Dhauli
c) Rock-cut Monuments at Mahabalipuram
d) Varaha Image at Udayagiri
Answer: b)

5. With reference to Indian history, which of the following is/are the essential elementary elements of the feudal system?
1. A very strong centralized political authority and a very weak provincial or local political authority
2. Emergence of administrative structure based on control and possession of land
3. Creation of lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: b)

6. ‘BioCarbon Fund Initiative for Sustainable Forest Landscapes’ is managed by the
(a) Asian Development Bank
(b) International Monetary Fund
(c) United Nations Environment Programme
(d) World Bank
Answer: d)

7. India is a member of which of the following?
1. Asia-Pacific economic corporation.
2. Association of South-East Asian Nations.
3. East Asia Summit
Select the correct answer using the code given below.
a) 1 and 2 only
b) 3 only
c) 1, 2, and 3
d) India is a member of none of them
Answer: b)

8. In India the steel production industry requires the import of
a) saltpeter
b) rock phosphate
c) coking coal
d) All of the above
Answer: c)

9. The provisions in the Fifth Schedule and Sixth Schedule in the Constitution of India are made in order to
a) protect the interests of Scheduled Tribes
b) determine the boundaries between states
c) determine the powers, authorities, and responsibilities of Panchayats
d) protect the interests of all the border States
Answer: a)

10. Which one of the following movements has contributed to a split in the Indian National Congress resulting in emergence of ‘moderates’ and ‘extremists’?
a) Swadeshi Movement
b) Quit India Movement
c) Non-Cooperation Movement
d) Civil Disobedient Movement
Answer: a)

Dear candidates to download IAS Previous Papers you will have to visit given below link:-

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment