Current Affairs 01st December 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 01st December 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Asia’s first & longest cycle (सबसे लंबे समय तक चक्र) highway has been inaugurated (उद्घाटन किया) in which state?
Answer ->> Uttar Pradesh

Question 2 ->> What was India's rank among the one hundred thirty six economies in terms of enabling (सक्षम करने) cross border trade (सीमा व्यापार) based on a report of World Economic Forum (आर्थिक मंच)?
Answer ->> 102nd

Question 3>> Which Indian state (भारतीय राज्य) will become the first state in India to go cashless?
Answer ->> Goa

Question 4 ->> Who was recently appointed (हाल ही में नियुक्त) as the Chief Secretary of Delhi (दिल्ली के मुख्य सचिव)?
Answer ->> M. M. Kutty
.
Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Who will head the Committee of Chief Ministers (मुख्यमंत्रियों की समिति) on demonetisation that was constituted recently (हाल ही में गठित)?
Answer ->>N Chandrababu Naidu

Question 6 ->> Which country will honor (आदर) the families (परिवारों) of sixteen sixty eight martyrs (शहीद) of the Indian Army (भारतीय सेना) who fought in the India-Pakistan war nineteen seventy one?
Answer ->> Bangladesh
.

Questions 7 ->> Recently, RBI (भारतीय रिजर्व बैंक) reduced (कम किया हुआ) the monthly cash withdrawal limit (आहरण सीमा) from the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana accounts (हिसाब किताब) to what amount (कितनी रकम)?
Answer ->> Rs 10000

Question 8 Which advisory committee (सलाहकार समिति) has been formed by the Insolvency (दिवालियापन) and Bankruptcy Board (दिवालियापन बोर्ड) of India on service providers (सेवा प्रदाता)?
Answer ->> Mohandas Pai committee
.
Questions 9 ->> Who among the following has won the bronze medal (कांस्य पदक) at the IBSF World Snooker Championship in Doha?
Answer ->> Pankaj Advani
.
Questions 10 ->> The book “Swimmer (तैराक) Among the Stars (सितारों के बीच)” has been authored by whom (किसके द्वारा लिखी)?
Answer ->> Kanishk Tharoor

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment