Current Affairs 1st & 2nd January 2017 in English & Hindi PDF Download Now


Current Affairs 1st & 2nd January 2017 in English & Hindi PDF Download Now

Questions 1 ->> The India’s (भारत) first laser technology (तकनीक )-based (आधारित) advanced AVMS RTO (क्षेत्रीय परिवहन कार्यालय) check-post lay (रखना) at which place?
Answer ->> Shamlaji

Questions 2 ->> Which Country (देश) to Ban Ivory Trade (व्यापार) and Processing (प्रसंस्करण) Activities (क्रियाएँ) by the end of two thousand seventeen?
Answer ->> China

Question 3>> India’s (भारत) Petronet Signs (लक्षण) MoU (समझौता ज्ञापन) to Set Up 950 Mn LNG (द्रवीकृत प्राकृतिक गैस) Project in which country?
Answer ->> Bangladesh

Question 4 ->> Who has been conferred (सम्मानित) the Power, Energy Persona (ऊर्जा व्यक्तित्व) Award for NHPCIndividual Excellence?
Answer ->> K M Singh

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->>   Name the CM of Jharkhand (झारखंड के मुख्यमंत्री)?
Answer ->> Raghubar Das

Question 6 ->> Who is sworn (शपथ ली) in as the twenty five Chief Justice of Pakistan (पाकिस्तान के मुख्य न्यायाधीश)?
Answer ->> Mian Saqib Nisar

Questions 7 ->> Who is Appointed (नियुक्त) Major General (जनरल) of Kyrgyzstan (किर्गिस्तान)?
Answer ->> Shaikh Rafik Mohammed

Questions 8 ->> Name the personality (व्यक्तित्व) who has won (जीत लिया) the World’s Best Playmaker of two thousand sixteen?
Answer ->> Lionel Messi

Questions 9 ->> Which Indian (भारतीय) tennis player (खिलाड़ी) has announced (घोषणा) the retirement recently (हाल ही में)?
Answer ->> Somdev Kishore Devvarman

Questions 10 ->> Which Bank cuts (कटौती) lending rate (उधार दर) by ninety Business Process Services?
Answer ->> SBI

Questions 11 ->> Name the border (सीमा) that will get (लाऊंगा) laser walls (दीवार), smart sensors?
Answer ->> Indo-Bangladesh

Questions 12 ->> Credit (श्रेय) guarantee (गारंटी) for MSMEs (सूक्ष्म, लघु और मध्यम उद्यम) doubled to how much amount (ज्यादा राशि)?
Answer ->> Rs. 2 crore

Question 13>> Which state becomes (राज्य बन जाता है) India’s first fully organic state (जैविक राज्य)?
Answer ->> Sikkim

Question 14 ->> Who has won (जीत लिया) the World Blitz Chess (शतरंज) C’ship?
Answer ->> Karjakin pips Magnus Carlsen


Question 15 ->>   Name the Winner (विजेता) who has been conferred (सम्मानित) the Knighthood (नाइट की पदवी) in the New Year’s honors (सम्मान) list in Britain?
Answer ->> Andy Murray

Question 16 ->> India’s (भारत) one transgender school opens in which state (राज्य)?
Answer ->> Karnataka

Questions 17 ->> Who has won (जीत लिया) the Mubadala Tennis Championships two thousand sixteen?
Answer ->> Rafael Nadal

Questions 18 ->> Government has given permission (अनुमति) to how many PSU (सार्वजनिक निगरानी यूनिट) banks to raise (जुटाने के लिए) Rs 3,000 cr from the market?
Answer ->> 12

Questions 19 ->> What is the currency of Bahrain (बहरीन की मुद्रा)?
Answer ->> Dinar

Questions 20 ->> Who is the Governor of Goa (गोवा के राज्यपाल)?
Answer ->> Mridula Sinha

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment